In 2020 stond het plastic flesje nog op no. 4 van meest gevonden afvalitems, maar wij verwachten dat flesjes dit jaar lager zullen scoren, omdat er vanaf 1 juli eindelijk – na 20 jaar strijd – statiegeld is opgeheven. Tot nu toe belanden er volgens de Rijksoverheid in Nederland elk jaar 100 miljoen flesjes in het milieu. Statiegeld is een waar wondermiddel in de strijd tegen zwerfafval, maar al is de slag om de kleine plastic flesjes weliswaar gewonnen, de slag om het milieu is er voorlopig nog niet.

Op World Cleanup Day willen we monitoren of we kleine flesjes vinden. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Download de Litterati-app en maak een duidelijk foto van een klein flesje met het nieuwe logo. Deel de foto met ons via social media met de hashtags #zwerfflesjes @worldcleanupdaynl.