MEESTGESTELDE VRAGEN
Wat is World Cleanup Day?
World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de bottom–p burgerbeweging Let’s Do It! World om in de hele wereld tegelijk zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerterreinen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland. Dit jaar doet Nederland voor de tweede keer mee aan World Cleanup Day op zaterdag 19 september 2020. Voor meer informatie over het internationale initiatief, kijk op www.worldcleanupday.org.
Wanneer is World Cleanup Day?
World Cleanup Day wordt, zoals de naam al zegt, wereldwijd op één dag gehouden. Dit jaar is dat zaterdag 19 september 2020. Houd de datum vrij in je agenda! Opruimacties verspreid door heel het land kunnen die dag op allerlei verschillende tijdstippen beginnen. Check de website voor een opruimactie die dag bij jou in de buurt waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt natuurlijk ook zelf eenvoudig een opruimactie via de site aanmelden als een ander tijdstip of een locatie dichterbij je beter uitkomt. Daar kunnen andere mensen zich dan weer bij aansluiten.
Wie coördineert World Cleanup Day in Nederland?
In Nederland zorgt Plastic Soup Foundation voor de organisatie van World Cleanup Day. De Plastic Soup Foundation vraagt sinds de oprichting in 2011 met succes aandacht voor het plasticprobleem.
Hoe ruim je op in tijden van Corona?
Op 19 september moeten we nog steeds voorzichtig zijn. We gaan daarom niet met grote groepen op pad en houden nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar. Lees hier over alle maatregelen en waar je aan moet denken tijdens het opruimen.
Waarom zou je zwerfafval van iemand anders opruimen?
Het is natuurlijk vervelend als ergens afval ligt dat niet van jou is, maar op zaterdag 19 september 2020 gaan we met zoveel mogelijk mensen en partijen aan de slag met een positieve instelling. Door er zelf iets aan te doen! We vragen met deze leuke en heel zichtbare actie aandacht voor het zwerfvuilprobleem. Bovendien laten we aan iedereen zien dat opruimen de sociale norm is. Dat zal ervoor zorgen dat voortaan minder mensen hun troep zomaar op straat zullen achterlaten. Bovendien wordt op zaterdag 19 september 2020 in heel veel landen en óók in Nederland de app Litterati gebruikt. Met die app kun je heel gemakkelijk vastleggen welk zwerfafval je op welke locatie hebt gevonden. Citizen science heet dat: gewone mensen die samen een enorme databank opbouwen, waardoor steeds meer inzicht ontstaat in het zwerfvuilprobleem. Dat maakt een betere aanpak aan de bron mogelijk.
Wie doen al mee aan World Cleanup Day in Nederland?
Op de kaart vind je alle opruimacties die tot nu zijn aangemeld! Hier vind je het volledige overzicht van de organisaties en sponsors die zich reeds hebben aangesloten. Er is geen uiterste datum voor toetreding van sponsors of deelnemers!
De organisatie verwelkomt nieuwe partners als zij een bijdrage in de kosten of uitvoering willen verschaffen, als ze het initiatief nemen tot opruimacties en als ze meewerken aan de verspreiding van berichten via hun eigen social media kanalen.
Waarom zijn óók de bedrijven waarvan de producten vaak in het milieu worden gevonden deelnemer op World Cleanup Day?
We worden allemaal met het (plastic) zwerfafvalprobleem geconfronteerd. We moeten het samen oplossen. De organisatie vindt dat iedereen mee mag doen. Op World Cleanup Day staat iedereen daarom zij aan zij; milieuorganisaties, burgers, supermarktketens, ja ook frisdrankfabrikanten.. De organisatie is blij met alle partners die het zwerfvuilprobleem letterlijk en figuurlijk op de kaart willen zetten. Met de data van al het aangetroffen afval gaan we na World Cleanup Day vastberaden verder met onze zoektocht naar structurele oplossingen voor het overschot aan zwerfafval in het milieu.
Waar zijn de opruimacties?
Op de website van World Cleanup Day staat een interactieve kaart van Nederland met daarop alle aangemelde opruimacties verspreid door het land. Nieuwe aanmeldingen voor opruimacties zijn welkom, er mogen nog veel meer initiatieven bij! Meld je aan door op de kaart een actie aan te maken of op een bestaande actie te klikken. Het doel is natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers en opruimacties, verspreid door het land.
Wie organiseren de opruimacties verspreid door heel Nederland?
Tal van bedrijven, organisaties, scholen, sportclubs en individuen nemen het initiatief voor een opruimactie.
Wat doet en regelt de landelijke organisatie?
De Plastic Soup Foundation heeft deze website ontwikkeld om alle lokale opruimacties voor iedereen zichtbaar te maken en mensen met elkaar in contact te brengen. We houden contact met de wereldwijde organisatie LetsDoItWorld. Daarnaast staan we samen met NederlandSchoon in contact met alle initiatieven en coördineren de media-aandacht rondom World Cleanup Day in Nederland.
Wat doen aangesloten organisaties en bedrijven?
Tientallen bedrijven en organisaties melden lokale opruimacties aan via deze website. Ze bepalen zelf een tijdstip en een locatie waar ze op zaterdag 19 september zullen verzamelen en beginnen aan hun opruimacties. Sommige bedrijven helpen World Cleanup Day ook in de vorm van een financiële bijdrage van maximaal 10.000 euro, of een bijdrage in natura.
Hoe meld ik een opruimactie aan?
Het is heel eenvoudig. Ga naar “DOE MEE”, klik op de kaart op de locatie waar je wilt dat de actie plaatsvindt of vul het adres linksboven in het zoekscherm in. Vul het formulier in met verdere details.
Hoe kan ik mijn opruimactie wijzigen en beheren?
Nadat je een actie op de kaart hebt gezet, ontvang je een bevestigingsmail met inloggegevens. Met deze gegevens kan je hier inloggen en je actie wijzigen en beheren.
Hoe mobiliseer ik anderen om zich aan te sluiten bij mijn actie?
Als je een opruimactie hebt aangemaakt ontvang je een bevestigingsmail waarmee je een account kan aanmaken. Als je inlogt op dit account kan je met 1 druk op de knop jouw actie delen via Facebook, Instagram of Whatsapp. Maar natuurlijk kun je ook mensen face-to-face uitnodigen voor jouw cleanup!
Wat is de bedoeling van de Litterati-app?
Met de Litterati-app maak je een foto van welk soort afval je vindt en geef je het “tags”. We willen als één groot nationaal team in kaart brengen waar het zwerfafval ligt en wat voor soort afval het is. Op deze manier wordt World Cleanup Day NL niet alleen een grote schoonmaakbeurt maar ook een gigantische Citizen Science actie. Met de data die wij zo samen verzamelen, kunnen we hele relevante inzichten verstrekken aan iedereen in Nederland die kan helpen om het zwerfvuilprobleem bij de bron te aan te pakken. Met alle data willen we samen op de avond van 19 september (weer) het NOS Journaal en RTL Nieuws halen!
Welke tags moet ik toevoegen in de Litterati-app?
In de Litterati-app is het belangrijk om tags toe te voegen aan gevonden zwerfvuil, omdat dit data is die ons veel inzicht geeft. Zorg dat je in ieder geval tags toevoegt over het merk (als het zichtbaar is op het afval), het materiaal, en het type afval dat je vindt. Geef dus bijvoorbeeld de tags ‘merk x’, ‘plastic’, en ‘flesje’. Dan kunnen wij de data goed analyseren.
Hoe kom ik aan de materialen die nodig zijn om op te ruimen?
De organisatie heeft ervoor gekozen om zo min mogelijk spullen naar de vele locaties te brengen of na World Cleanup Day op te halen. Dat scheelt duizenden kilometers heen en weer rijden door het land! Let’s keep it simple, zwerfvuil oprapen is tenslotte heel eenvoudig. Daarom een paar tips wat je kunt doen als initiatiefnemer of als deelnemer. Als je niet kunt/wilt bukken om afval op te rapen, kan een grijper handig zijn. We raden initiatiefnemers van opruimacties aan om de eigen gemeente telefonisch of via de gemeentelijke website te benaderen om daar grijpers te lenen. In elke gemeente gaat dat via andere afdelingen, maar de gemeentereiniging of de afdelingen Publieke Werken of Publieksinformatie kan je verder helpen. We raden deelnemers aan om zelf eenvoudige huishoudhandschoenen of tuinhandschoenen te kopen en te dragen. Een rol vuilniszakken is bij elke supermarkt te koop.
Hoe zit het met de hygiëne tijdens het opruimen?
Afval op straat of in de natuur is natuurlijk vies. Het zijn veelal verpakkingen van voedingswaren, soms met de etensresten er nog in. We raden daarom deelnemers aan om eenvoudige herbruikbare huishoudhandschoenen of tuinhandschoenen te dragen. Latex handschoenen zijn te dun en scheuren snel.
Hoe zit het met veiligheid tijdens het opruimen?
De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop. In tijden van Corona moeten we extra op elkaar letten. Op deze pagina hebben we alle maatregelen voor opruimacties i.v.m Corona op een rij gezet.
Daarnaast vragen we iedereen om geen opruimacties te organiseren direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.
Welke kleding kun je het beste dragen tijdens het opruimen?
Draag gemakkelijk zittende kleding en spreek bijvoorbeeld met je bedrijf of je vereniging af om allemaal hetzelfde shirt te dragen. Dat doet het goed op de foto!
Wat gebeurt er met al het ingezamelde afval van World Cleanup Day?
Zoals gezegd heeft de organisatie ervoor gekozen om zo min mogelijk vooraf en na afloop te distribueren. Centrale inzameling van al het opgeruimde afval van heel Nederland is praktisch niet uitvoerbaar, dat wordt veel te veel. Elke gemeente heeft met lokale vuilverwerkers standaard afspraken over het ophalen van vuilnis. Als je een opruimactie organiseert, bijvoorbeeld op een vervuilde locatie met veel deelnemers, dan weet je van tevoren dat je veel vuilnis gaat verzamelen. Leg in dat geval vooraf contact met je gemeente en vraag of de gemeente de afvoer van het afval op 19 september (of direct na het weekend) kan regelen. Geef daarom de bestemde locatie door waar je je opruimactie eindigt. Als het slechts om enkele vuilniszakken gaat, kun je het aanbieden via de reguliere afvoer van vuilnis (zoals de afvalophaaldienst doordeweeks of de ondergrondse containers in veel grotere gemeenten). Het is je eigen keus of je het opgehaalde afval nog wilt scheiden (bijvoorbeeld plastic, glas en batterijen).
Hoe gaan jullie om met mijn privacy?
Als je je aanmeldt voor deelname aan een opruimactie, laat je je e-mailadres en je naam achter via het aanmeldformulier. Behalve wij krijgt alleen de organisator van de desbetreffende actie die gegevens zodat contact kan worden gelegd voor praktische afstemming. De organisatie gaat de persoonsgegevens niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Lees hier onze volledige privacyverklaring.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!
This post is also available in: EN